سیری در تاریخ نقاشی – این قسمت: دوره جذاب و پویای هنر باروک – سمفونی درخشش هنری

نویسندههستی موسوی

دوره باروک، که تقریباً از اوایل قرن هفدهم تا اواسط قرن هجدهم را در بر می گرفت، عصری پویا و پرشور در هنر بود که با سبک دراماتیک و احساسی خود اثری محو نشدنی در دنیای هنر بر جای گذاشت. این دوره  با انحراف از آرمان‌های کلاسیک رنسانس شاهد دوری از محدودیت و تقارن رنسانس بود. نقاشان باروک به دنبال برانگیختن احساسات شدید، با استفاده از ترکیب بندی های دراماتیک، تضادهای جسورانه نور و سایه (کیاروسکورو)، و جزئیات پیچیده بودند که سبکی پویا، پرجنب‌وجوش و تئاتری بودن را پدید آورد. تأثیر باروک به معماری، موسیقی و مجسمه‌سازی نیز گسترش یافت اما نقاشی به عنوان یک رسانه قدرتمند برای بیان درام و عظمت آن زمان ظاهر شد.

نقاشان برجسته باروک و شاهکارهای آنها:

کاراواجو (۱۵۷۱-۱۶۱۰)

میکل آنژ مریسی دا کاراواجو، نقاش باروک ایتالیایی، شخصیتی انقلابی بود که با استفاده نوآورانه از نور و سایه، اثری پاک نشدنی در دنیای هنر بر جای گذاشت. تصاویر دراماتیک او از صحنه های کتاب مقدس و اساطیری با حسی از واقع گرایی القا شده بود که بی سابقه بود. از شاهکارهای او، «فراخواندن سنت متی»، مهارت کاراواجو را در به تصویر کشیدن لحظه ای از مکاشفه الهی با طبیعت گرایی نشان می دهد.

رامبراند ون راین (۱۶۰۶-۱۶۶۹)

رامبراند، نقاش پرکار و چهره برجسته در عصر طلایی هلند بود که به دلیل استفاده استادانه از نور و سایه و توانایی اش در انتقال احساسات عمیق انسانی شهرت داشت. «نگهبان شب»، یکی از معروف ترین آثار او، بوم یادبودی است که فراتر از نمایش سطحی بود و تبحر رامبراند در به تصویر کشیدن وضعیت انسان را در پرتره گروهی با ترکیبی پویا به نمایش میگذارد، قلم مو رامبراند ظرافت های شخصیت را به تصویر می کشد و ارتباط عمیقی بین بیننده و چهره های نقاشی شده ایجاد می کند که او را به عنوان یک شخصیت برجسته باروک متمایز می کند که تاثیرش تا به امروز ادامه دارد.

  سرطان خون - بخش اول

پیتر پل روبنس (۱۵۷۷-۱۶۴۰)

هنرمند فلاندری پیتر پل روبنس برای نقاشی های پر جنب و جوش و پویا خود که اغلب صحنه هایی از اساطیر، تاریخ و تمثیل را به تصویر می کشد، مورد تحسین قرار گرفت. کار او «برافراشتن صلیب» نمونه بارز توانایی او در القای انرژی و احساسات به موضوعات مذهبی، با استفاده از رنگ های غنی و حس حرکت است که مظهر سبک باروک است.

جیان لورنزو برنینی (۱۵۹۸-۱۶۸۰)

در حالی که نقاشان بر صحنه باروک تسلط داشتند، برنینی در درجه اول به عنوان یک مجسمه ساز شناخته می شد، تأثیر برنینی به نقاشی، معماری و کل زیبایی شناسی باروک گسترش یافت. سبک مجسمه‌سازی زنده و پراحساس او را می‌توان در آثار نقاشی‌اش نیز مشاهده کرد، شاهکارهای او مانند «خلسه سنت ترزا» و «آپولو و دافنه»، تصویری نفس‌گیر از تجربه عرفانی قدیس، با نمایش معنویت مشخص شده است.

توانایی او در به تصویر کشیدن حرکت، احساسات و جزئیات پیچیده، استانداردی را برای مجسمه سازی باروک ایجاد کرد و سطحی از پویایی را به نمایش گذاشت که مترادف با آن دوران شد.

نتیجه گیری

دوره باروک به عنوان شاهدی بر قدرت نوآوری و بیان هنری است. نقاشی باروک خروجی جسورانه از عقلانیت آرام رنسانس بود که احساسات، حرکت و تئاتر را در بر می گرفت. نقاشان این عصر با استفاده جسورانه از نور، رنگ و احساسات، شاهکارهای جاودانه ای خلق کردند که همچنان مجذوب و الهام بخش هستند. از طریق آثار کاراواجو، رامبراند، روبنس و برنینی، دوره باروک فصل درخشانی در تاریخ هنر باقی می ماند و برای همیشه اثری پاک نشدنی بر بوم خلاقیت انسان بر جای می گذارد.

  آداب فرهنگی و آیین ملی در ایران باستان - قسمت 9

دیدگاهتان را بنویسید

هم‌اکنون عضو خبرنامه پیام جوان شوید

Newsletter

همراهان پیام جوان