• Home
  • >
  • ایران و جهان
  • >
  • تداوم دستگیری‌ها و بازداشت فعالین اجتماعی با عنوان پوسیده‌ی ارتباط با عوامل بیگانه

تداوم دستگیری‌ها و بازداشت فعالین اجتماعی با عنوان پوسیده‌ی ارتباط با عوامل بیگانه

پیام جوان: سازمان اطلاعات سپاه پاسداران و وزارت اطلاعات در اطلاعیه‌ مشترکی در روز چهارشنبه ۱۵ شهریور، و در آستانه سالگرد کشته شدن مهسا امنیتی در بازداشت گشت ارشاد، مدعی وارد کردن «ضربه جدی به شبکه سازماندهی اغتشاشات» شدند. این اطلاعیه در شرایطی صادر شده که روند بازداشت خانواده‌های کشته شدگان تظاهرات سراسری و شماری از فعالان سیاسی، صنفی و مدنی در ایران و یا فشار بر آنها ادامه دارد.

به نقل از صدای آمریکا و به گزارش خبرگزاری‌ها در ایران که این اطلاعیه در آنها منتشر شده، گفته شده است که تعدادی از اعضای یک شبکه که به توصیف سازمان اطلاعات سپاه پاسداران و وزارت اطلاعات، «شبکه سازماندهی اغتشاشات» نامیده شد، «شناسایی» شدند و «تحت ضربه قرار گرفتند.» در این اطلاعیه به نام بازداشت‌شدگان و نیز تعداد آنان اشاره نشده است.

این نخستین بار نیست که چنین خبری از سوی دستگاه‌های امنیتی جمهوری اسلامی منتشر می‌شود. در چهار دهه‌ پس از استقرار جمهوری اسلامی، دستگاه‌های امنیتی حکومت ایران بارها بیانیه‌ها و اطلاعیه‌هایی در مورد بازداشت کسانی که اغتشاش‌گر و جاسوس نامیدند، انتشار یافته است.

از جمله در اردیبهشت سال گذشته، شماری از فعالان کارگری و معلمان پس از دیدار با دو فعال سندیکایی فرانسوی در تهران بازداشت و به جاسوسی و سایر اتهام‌های امنیتی متهم شدند.

با این همه، این اتهامات که با نشان دادن فیلم و تصاویر این فعالان همراه بود، از سوی بازداشت‌شدگان، خانواده‌های آنان، تشکل‌های کارگری و معلمان و همچنین اتحادیه‌های بین‌المللی کارگری رد شد. این در شرایطی بود که بر اساس گزارش‌های رسیده به صدای آمریکا، فعالان بازداشت شده، تحت بازجویی‌های سنگین و طولانی مدت قرار داشتند و پس از آن هم به تحمل زندان محکوم شدند.

  دادگاه ۱۲ فعال سیاسی و کنشگر حقوق زنان در رشت برگزار می‌شود

سازمان اطلاعات سپاه پاسداران و وزارت اطلاعات در اطلاعیه مشترک خود اعضای شبکه مورد نظر خود را متهم کردند که «با حمایت مالی وزارت امور خارجه آمریکا، هدایت مؤسسه خانه آزادی و مؤسسه خشونت‌پرهیزی برای دموکراسی، و با مدیریت یکی از عناصر سیاسی خارج‌نشین، مشغول شبکه‌سازی زنان و برنامه ریزی برای نقش‌آفرینی در اغتشاشات بودند.»

آنها همچنین بازداشت‌شدگان را متهم کردند که «با برگزاری دوره‌های مجازی و رایگان برای فعالان حوزه زنان و جامعه مدنی، عناصری از داخل و خارج از کشور را تحت آموزش قرار می‌دادند.»

در این اطلاعیه همچنین عنوان شده است که «این مؤسسه که آخرین کارگاه آموزشی خود را در تیرماه سال جاری برای فعالان حوزه زنان در خارج از کشور، توسط یکی از خبرنگاران رسانه‌های معاند در دانشگاه امنیتی سواز انگلستان برگزار کرده بود، قصد داشته است طی دو روز ۱۶ و ۲۳ شهریور سال جاری، دوره‌ای محرمانه با حضور جمعی از فعالان مدنی و زنان و در بستر فضای مجازی برگزار کند.»

سازمان اطلاعات سپاه پاسداران و وزارت اطلاعات همچنین عنوان کردند که بر اساس آنچه «اطلاعات به دست آمده» خواندند، «هدف از برگزاری این دوره‌ها، ایجاد آمادگی و ارائه دستور کار برای آشوب‌گران داخلی برای احیای فضای تنش و اغتشاش بوده است.»

پیشتر اداره اطلاعات گیلان گفته بود که شماری از فعالان حقوق زنان برای «تشکیل گروه برای اقدامات خرابکارانه» بازداشت شده‌اند.

در آن هنگام، منابع خبری به اسامی شماری از بازداشت‌شدگان مانند جلوه جواهری، فروغ سمیع‌نیا، متین یزدانی، یاسمین حشدری، نگین رضایی، زهرا دادرس، زهره دادرس، واحده خوش‌سیرت، شیوا شاه‌سیاه، سارا جهانی، آزاده چاوشیان و هومن طاهری اشاره کردند که در شهرهای رشت، لاهیجان، فومن و بندر انزلی بازداشت شدند.

  ۱۰ هزار پرسپولیسی در آزادی / شعار علیه قلعه‌نویی

پس از آن، حدود چهارصد تن از فعالان مدنی و حقوق زنان در بیانیه‌ای، بازداشت‌ها در استان گیلان و تشدید فشارها بر فعالان مدنی و خانواده‌های دادخواه را محکوم کردند و خواستار «توقف پرونده‌سازی» و آزادی بی‌قید و شرط تمامی فعالان بازداشت‌شده شدند.

امضاکنندگان در این بیانیه که نسخه‌ای از آن به صدای آمریکا ارسال شده بود، ادعای وزارت اطلاعات درباره آموزش‌ دیدن دو تن از بازداشت‌شدگان به وسیله «سرویس‌های اطلاعاتی دشمن در خارج از کشور» را رد کردند و این افراد را «نام‌هایی شناخته‌شده در میان جامعه مدنی ایران» دانستند.

در این بیانیه تاکید شده بود که فشارها بر کنشگران اجتماعی و فعالان برابری جنسیتی منجر به عقب‌نشینی مردم و بویژه زنان از خواسته‌های‌شان نخواهد شد.

در این حال، اطلاعیه دستگاه‌های امنیتی جمهوری اسلامی در شرایطی صادر شده است که مقامات دولتی آمریکا بارها ادعاهای جمهوری اسلامی در مورد دخالت در ایران را رد کرده‌اند. از جمله وزارت امور خارجه ایالات متحده ادعای قوه قضاییه جمهوری اسلامی مبنی بر «ارتباط نیلوفر حامدی و الهه محمدی با دولت آمریکا» را صراحتا رد کرد و آن را با هدف «ارعاب روزنامه‌نگاران در ایران» دانست.

علاوه بر این، جان کربی، هماهنگ‌کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید گفته است: «پس از کشته شدن مهسا امینی و اعتراضات مردمی؛ مردم ایران حالا باید بتوانند برای خودشان تصمیم بگیرند و زنان پوشش خودشان را انتخاب کنند.»

همچنین، متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده، پیشتر در پاسخ به پرسش خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا گفته است که جمهوری اسلامی از اعتراضات اخیر عبرت نگرفته است.

دیدگاهتان را بنویسید

هم‌اکنون عضو خبرنامه پیام جوان شوید

Newsletter

همراهان پیام جوان