• Home
  • >
  • ایران و جهان
  • >
  • اقتصاددانان: ایران به سوی “روند قهقرایی گسترش فقر و عقب‌ماندگی” حرکت می‌کند

اقتصاددانان: ایران به سوی “روند قهقرایی گسترش فقر و عقب‌ماندگی” حرکت می‌کند

پیام جوان: اقتصاددانان برجسته ایرانی با انتقاد شدید از سیاست‌های دولت و نوع حکمرانی جمهوری اسلامی، هشدار دادند که ایران به سوی “روند قهقرایی گسترش فقر و عقب‌ماندگی” حرکت می‌کند.

فرشاد مومنی، رئیس موسسه دین و اقتصاد، در نشستی با عنوان “بررسی علل و ریشه‌های فقر در ایران” که روز چهارشنبه پنجم اردیبهشت برگزار شد، گفت: “بیش از ۵ سال است که گزارش‌های رسمی حکایت از این دارد که به سوی یک روند قهقرایی به سمت فقر دائماً رو به افزایش و عقب‌ماندگی دائماً رو به افزایش حرکت می‌کنیم.”

آقای مومنی با اشاره به شاخص‌های بهره‌وری، پیچیدگی اقتصادی و رابطه مبادله، تاکید کرد که این شاخص‌ها نشان‌دهنده “ناتوانی فزاینده سیستمی برای مواجهه خردورزانه و موثر با مساله فقر” است.

او همچنین با انتقاد از “راهزنی” دولت در قالب “اصلاحات پارامتریک” گفت: “به عنوان اصلاحات پارامتریک از جیب حقوق‌بگیران سرقت می‌کنند و ما را با کشورهای صنعتی مقایسه می‌کنند و می‌گویند آنها هم اصلاحات پارامتریک و افزایش سن بازنشستگی هم دارند ولی نمی‌گویند نرخ مشارکت نیروی کار در آن کشورها بین ۷۰ تا ۸۰ درصد است.”

رئیس موسسه دین و اقتصاد با استناد به گزارش مرکز آمار ایران اعلام کرد که ۸۹ درصد از جمعیت فقیر ایران را “شاغلین سابق و لاحق” تشکیل می‌دهند.

او خطاب به حاکمیت گفت: “تحمیل ایمان با زور را کنار بگذارید و ریشه‌های اصلی مساله را بفهمید.”

سعید اسلامی بیدگلی، اقتصاددان و تحلیلگر ارشد بازارهای مالی، نیز در گزارشی جداگانه هشدار داد که “همه افزایش حقوقی که دولت برای کارمندان و کارگران در سال ۱۴۰۳ در نظر گرفته در همین یک ماهه فروردین، پیش‌خور شده است و از این مرحله به بعد، هر افزایش دیگری به زیاد طبقات متوسط و اقشار آسیب‌پذیر جامعه خواهد بود.”

  وضعیت بازار ارز و طلا در روز سه‌شنبه، ۲۶ دی ماه

آقای اسلامی بیدگلی با اشاره به وضعیت نامطلوب بازار مسکن و ضعف دولت در “گفتاردرمانی” نیز گفت: “هیچ نشانه‌ای از علائم بهبودی در اقتصاد ایران مشاهده نمی‌شود.”

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که به گفته خبرگزاری تسنیم، خط فقر برای یک خانواده ۴ نفره در ایران از مرز ۲۵ میلیون تومان فراتر رفته است. فعالان کارگری و صنفی اما این رقم را حدود ۳۰ میلیون تومان در ماه می‌دانند.

مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی نیز در گزارشی که در خرداد ۱۴۰۲ منتشر شد، از “تشدید فقر طی یک دهه گذشته” در ایران خبر داده و نوشته بود که “فقر” دیگر فقط مشمول “خانوارهای کم‌توان” نیست.

این گزارش تاکید کرده بود که در سال‌های اخیر جمعیت زیر خط فقر رشد کرده و “یک‌سوم جمعیت زیر خط فقر قرار دارند”، اما خانوارهای بالای خط فقر، به لحاظ رفاهی و درآمدی نیز تفاوت قابل توجهی با خانوارهای زیر خط فقر ندارند و در عمل، طبقه متوسط فاصله‌ای با فقیر شدن ندارد.

هشدار اقتصاددانان برجسته ایران نسبت به “روند قهقرایی گسترش فقر و عقب‌ماندگی” در ایران، زنگ خطری برای مقامات دولتی و حاکمیت به شمار می‌رود و نشان‌دهنده عمق مشکلات اقتصادی و اجتماعی در این کشور است.

بر اساس گزارش VOA

دیدگاهتان را بنویسید

هم‌اکنون عضو خبرنامه پیام جوان شوید

Newsletter

همراهان پیام جوان