محققان هنگام آزمایش دارویی برای عفونت باکتریایی ریه، متوجه قابلیت آن برای درمان خشکی مزمن دهان شدند.
هرچند گاهی اوقات افراد دچار خشکی دهان میشوند، اما ممکن است این مشکل برای برخی دیگر یک چالش ادامه دار باشد. اکنون محققان به طور تصادفی کشفی انجام دادهاند که احتمالاً به حل این مشکل کمک میکند.
خشکی مزمن دهان علاوه بر آنکه آزار دهنده است روی سلامت کلی فرد از جمله سلامت دندانها، لثه، قابلیت چشیدن طعمها، جویدن و بلع غذا تأثیر منفی دارد. چنین مشکلی ناشی از بیماریهای زمینهای، رژیمهای درمانی و داروها یا ناشی از فرایند سالمندی است.
البته التهاب غدد بزاقی یکی از عوامل مهمی است که به خشکی دهان منجر میشود. از سوی دیگر التهاب در عفونتهای باکتریایی ریه یک مشکل به حساب میآید، به همین دلیل محققان دانشگاه آلابامای جنوبی راههایی برای کاهش آن را بررسی میکردند. به طور خاص، آنها از دارویی به نام روفلومیلاست برای مهار فعالیت آنزیمهای التهاب آور فسفودی استراز -۴ (PDE۴) در ریههای موشهای بیمار استفاده میکردند.
اما آنها در کمال شگفتی متوجه شدند این دارو به افزایش بزاق در حیوانات منجر شد. تحلیلهای بیشتر نشان داد داروی مذکور به مهار آنزیم PDE۴ در غدد بزاقی و سیستم عصبی خودمختار منجر میشود. این سیستم فرایندهای غیرارادی بدن را تنظیم میکند.
آزمایشات بیشتر نشان داد این روش میزان بزاق در موشهایی مبتلا به فیبروز کیستیک را نیز افزایش میدهد. این بیماری نه تنها روی قابلیت تنفس بیمار تأثیر میگذارد بلکه باعث خشکی دهان آنها نیز منجر میشود.
این محققان امیدوارند آزمایشاتی روی انسان انجام دهند.