• Home
  • >
  • اقتصادی
  • >
  • افزایش ۵۰ درصدی مالیات‌ها و حذف دلار در لایحه بودجه ۱۴۰۳

افزایش ۵۰ درصدی مالیات‌ها و حذف دلار در لایحه بودجه ۱۴۰۳

پیام جوان: متن کامل بخش اول لایحه بودجه ۱۴۰۳، روز چهارشنبه اول آذر، در رسانه های ایران منتشر شد. در این متن از طرح افزایش ۵۰ درصدی مالیات‌ها و حذف دلار سخن گفته شده است.

به نقل از صدای آمریکا، متن این لایحه که روز سه‌شنبه ۳۰ آبان در نامه‌ای از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی تحویل داده شد، با انتقادهایی مواجه شده است.

خبرگزاری ایسنا در مورد لایحه بودجه ۱۴۰۳ اشاره کرد که «منابع و مصارف ارزی بر اساس یورو نوشته شده است» و افزود: «به نظر می‌رسد دولت قصد دارد یورو را جایگزین دلار کند.»

این موضوع، انتقاد عبدالناصر همتی، رئیس کل سابق بانک مرکزی جمهوری اسلامی، را به همراه داشت که در صفحه خود در شبکه «ایکس» نوشت: «انتظار دارید با این کار کمر دلار آمریکا بشکند؟!»

او نوشت: «راه ‎دلارزدایی این نیست. لازمه دلارزدایی، سیاست‌گذاری صحیح اقتصادی و بین‌المللی برای تقویت رقابت‌پذیری اقتصاد ملی است نه اقدامات نمایشی.»

در همین حال، وب‌سایت «تجارت‌نیوز» در مورد متن لایحه بودجه سال آینده نوشت که «اولین بخش از لایحه بودجه، حامل اعداد و ارقام عجیبی است.»

به نوشته این وب‌سایت، در لایحه آمده است که «درآمدهای مالیاتی با رشد ۵۰ درصدی نسبت به سال جاری، به یک هزار و ۱۲۲ هزار میلیارد تومان می‌رسد.

محمدتقی فیاضی، کارشناس اقتصادی و تحلیلگر مسائل بودجه، در مورد این موضوع به تجارت‌نیوز گفت که «چنین ظرفیتی در اقتصاد وجود ندارد» و افزود: «نرخ رشد اقتصادی ایران در بلندمدت حدود یک درصد ثبت شده و در سال‌های اخیر حدود سه تا چهار درصد بوده است.»

او توضیح داد که «بخش عمده همین رشد اندک نیز به واسطه فروش نفت بوده و اگر نفت نبود، شاید نرخ رشد به حداکثر دو تا سه درصد می‌رسید. ضمن اینکه شرایط بازار حتی این رشد را نیز نشان نمی‌دهد و تولید رونق چندانی نداشته است.»

  نگرانی از بروز خودکشی‌های معیشتی کارگران در ایران

به گفته فیاضی، «افزایش مالیات‌ها قطعا چه در بخش تولید و چه در بخش مصارف خانوار، باعث افزایش فشار بر اقتصاد کشور می‌شود.»

دراین میان، به گزارش «نود اقتصادی»، ایمان فدایی، رئیس گروه مالیاتی وزارت اقتصاد، روز پنجشنبه گفت: «می‌ترسیم لوایح مالیاتی را به مجلس بفرستیم و با معافیت‌هایی که اضافه می‌کنند بی‌اثر شود.»

او افزود: «نباید بدون هدف، معافیت مالیاتی داد؛ زیرا هیچ تاثیری روی حجم سرمایه‌گذاری در بخش تولید نگذاشته است.»

در همین حال، به نوشته تجارت‌نیوز، در بودجه سال آینده، درآمدهای نفتی ۱۶ درصد کمتر از امسال برآورد شده است.

محمدتقی فیاضی به این وب‌سایت گفت: «در رابطه با درآمدهای نفتی در سال‌های اخیر، یا نفت به واسطه تحریم‌ها فروخته نشده یا اگر فروش رفته نیز ارز حاصل از آن وارد کشور نمی‌شده است.»

وی اضافه کرد: «گزارش‌های ماهانه سازمان برنامه هم نشان می‌دهند که تنها حدود ۵۰ درصد از ارقام پیش‌بینی شده در بودجه محقق شده است. بنابراین می‌توان انتظار داشت که قسمت اعظم منابع پیش‌بینی شده در بودجه از فروش نفت، قابل تحقق نباشد.»

این کارشناس اقتصادی اشاره کرد که « این ریسک وجود دارد که با توجه به انتخابات آمریکا و شرایط شکننده اقتصاد ایران، همین مسیرهای کنونی برای صادرات نفت ایران هم بسته شود و ممکن است صادرات فیزیکی نفت نیز کاهش پیدا کند.»

به گفته او، «دولت مجبور خواهد شد که مثل سال‌های قبل به سراغ بانک مرکزی برود و باعث افزایش پایه پولی و تورم شود.»

دیدگاهتان را بنویسید

هم‌اکنون عضو خبرنامه پیام جوان شوید

Newsletter

همراهان پیام جوان