کوشنر: تماس‌های آمریکا با بخش‌های مختلف رژیم ایران گسترده‌تر از همیشه است

پیام جوان:

جرد کوشنر، فرستاده ویژه آمریکا به خاورمیانه، می‌گوید با وجود پایان مهلت تفاهم‌نامه ایالات متحده و جمهوری اسلامی، ارتباط میان دولت آمریکا و بخش‌های مختلف رژیم ایران همچنان ادامه دارد، اما مقامات جمهوری اسلامی در حال حاضر علاقه‌ای به توافقی که از نظر آمریکا قابل قبول باشد نشان نمی‌دهند.

کوشنر روز دوشنبه ۲۶ مرداد در گفت‌وگو با تری یینگست، خبرنگار ارشد فاکس نیوز، گفت نمی‌تواند جزئیات تماس‌ها را بیان کند، اما افزود گفت‌وگوهای دولت آمریکا با بخش‌های مختلف جمهوری اسلامی «احتمالا گسترده‌تر از هر زمان دیگری» است.

او همچنین گفت آمریکا و جمهوری اسلامی در حال انجام «گفت‌وگوهای بسیار مثبتی» هستند، اما تاکید کرد که بی‌اعتمادی عمیق میان دو طرف همچنان یکی از موانع اصلی دستیابی به توافق است. به گفته کوشنر، دو طرف بدون درک مواضع یکدیگر نمی‌توانند به توافق برسند، و برای این کار باید دیدگاه‌های خود را با یکدیگر در میان بگذارند.

فرستاده ویژه آمریکا در بخش دیگری از این مصاحبه گفت مقام‌های رژیم ایران در شرایط کنونی هیچ علاقه‌ای به انجام کاری که از نظر آمریکا منطقی باشد نشان نمی‌دهند. او گفت جمهوری اسلامی باید آماده دستیابی به یک توافق منصفانه باشد، و تلاش نکند با «پنهان کردن برخی مسائل» امتیازهای بیشتری به دست آورد.

کوشنر همچنین گفت پرزیدنت ترامپ آماده توافقی است که به گفته او می‌تواند برای مردم ایران نیز «بسیار خوب» باشد. با این حال، وی برای دستیابی احتمالی به چنین توافقی جدول زمانی مشخصی ارائه نکرد و گفت: «وقتی توافق آماده باشد، توافق آماده خواهد بود.»

او در عین حال تاکید کرد که ارتباطات میان دو طرف همچنان ادامه دارد، و تاکید کرد آمریکا برای رسیدن به توافق، ضرب‌الاجل تازه‌ای تعیین نکرده است.

این اظهارات پس از پایان دوره تعیین‌شده برای مذاکرات آمریکا و جمهوری اسلامی مطرح شد. تفاهم‌نامه موقت دو طرف که در ۲۷ خرداد ۱۴۰۵ امضا شده بود، دوره‌ای ۶۰ روزه را برای مذاکره درباره توافقی گسترده‌تر، از جمله درباره برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی و تحریم‌های آمریکا، در نظر گرفته بود. این مهلت در ۲۶ مرداد بدون دستیابی به توافق نهایی پایان یافت.

همزمان، فشارهای آمریکا بر جمهوری اسلامی ادامه دارد و محاصره دریایی نیز همچنان برقرار است. در هفته‌های اخیر تنش‌ها در آب‌های منطقه ادامه یافته و نیروهای جمهوری اسلامی شماری از شناورها را هدف قرار داده‌اند.

یکی از محورهای اختلاف میان آمریکا و جمهوری اسلامی، تنگه هرمز و چگونگی اجرای مفاد تفاهم‌نامه پیشین است. مقام‌های جمهوری اسلامی برداشت خود از این تفاهم‌نامه را مبنایی برای مدیریت عبور و مرور در تنگه هرمز می‌دانند، در حالی که دولت آمریکا این تفسیر را رد کرده است.

همزمان، گزارش‌هایی درباره تماس‌های غیرعلنی دولت آمریکا با مقام‌های سپاه پاسداران منتشر شده است. پرزیدنت ترامپ روز ۲۶ مرداد تایید کرد که دولت او یک کانال ارتباطی مستقیم با سپاه پاسداران ایجاد کرده است. اظهارات کوشنر درباره «گستردگی تماس‌ها با بخش‌های مختلف حکومت جمهوری اسلامی» نیز در همین چارچوب مطرح شده است.

در مقابل، مقام‌های جمهوری اسلامی هشدار داده‌اند که در صورت شکست تلاش‌های دیپلماتیک، ممکن است رویکرد نظامی تهاجمی‌تری در تنگه هرمز و منطقه در پیش گیرند. مقام‌های رژیم ایران همچنین خواستار اجرای کامل تعهداتی شده‌اند که می‌گویند آمریکا بر اساس تفاهم‌نامه پذیرفته است.

با وجود ادامه تماس‌ها، اظهارات کوشنر نشان می‌دهد فاصله میان آمریکا و جمهوری اسلامی بر سر شرایط یک توافق نهایی همچنان قابل توجه است. او با این حال تاکید کرده است که کانال‌های گفت‌وگو باز مانده‌اند، و برای دستیابی به توافق جدول زمانی مشخصی تعیین نشده است.