کمیسیون آموزش مجلس: اذعان به بازداشت دانش‌آموزان زیر ۱۸ سال و بی‌اعتنایی نیروی انتظامی به درخواست شفاف‌سازی

پیام جوان: کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی، ضمن اذعان به بازداشت شماری از دانش‌آموزان زیر ۱۸ سال در جریان سرکوب اعتراضات دی‌ماه، از بی‌پاسخ ماندن نامه این کمیسیون به فرماندهی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران خبر داد. علیرضا منادی سفیدان، رئیس این کمیسیون، روز جمعه ۱۰ بهمن‌ماه اعلام کرد که در این مکاتبه، علاوه بر وضعیت دانش‌آموزان بازداشت‌شده، درباره آمار دانش‌آموزان کشته و مجروح‌شده نیز سؤال شده است، اما تاکنون هیچ پاسخی از سوی نهاد ذی‌ربط دریافت نشده است.

فرشاد ابراهیم‌پور نورآبادی، نایب‌رئیس کمیسیون آموزش مجلس، نیز صراحتاً تأیید کرد که “آن‌چه مسلم است، در میان این افراد، تعدادی دانش‌آموز زیر ۱۸ سال وجود دارند.” او در واکنش به اظهارات وزارت آموزش و پرورش مبنی بر اینکه “بیشتر بازداشت‌شدگان بازمانده از تحصیل بوده‌اند و تنها در سن دانش‌آموزی قرار داشتند”، تأکید کرد که “مطابق قوانین، تمام افراد در سن پیش‌دبستانی تا پایه دوازدهم دانش‌آموز محسوب می‌شوند.” این نماینده مجلس، با وجود عدم پاسخگویی نیروی انتظامی، مدعی شد که “برخوردها با دانش‌آموزان، بر اساس این‌که افراد زیر ۱۸ سال تابع شرایط و ضوابط خاص خود هستند، در همین چارچوب انجام می‌شود.”

این اظهارات رسمی در حالی بیان می‌شود که گزارش‌های مستقل و نهادهای حقوق بشری تصویری متفاوت ارائه می‌دهند. شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران تا دهم بهمن‌ماه، نام یکصد دانش‌آموز کشته‌شده در جریان سرکوب اعتراضات را در پرونده‌ای با عنوان “نیمکت‌های خالی” منتشر کرده و همچنین گزارش‌هایی از بازداشت دانش‌آموزانی چون ئاسو کیخسروی ۱۷ ساله و علی عیوضی ۱۶ ساله ارائه داده است. پایگاه حقوق بشری هرانا نیز تا نهم بهمن‌ماه، کشته شدن دست‌کم ۱۱۸ کودک زیر ۱۸ سال را تأیید کرده و سازمان عفو بین‌الملل نیز از بازداشت “ده‌ها هزار نفر” از جمله کودکان و دانش‌آموزان خبر داده است. در نمونه‌ای دیگر، انتقال دست‌کم ۱۵۰ زن بازداشت‌شده که بخش قابل‌توجهی از آنان را دانش‌آموزان دختر تشکیل می‌دهند، به زندان عادل‌آباد شیراز گزارش شده بود.

در مقابل این گزارش‌ها و اذعان مجلس، روایت رسمی حکومت، معترضان دی‌ماه را “آشوبگر و تروریست خیابانی” خوانده و مدعی کشته شدن حدود دو هزار و ۵۰۰ نفر توسط آنان شده است. این در حالی است که تصاویر و اسناد پرشماری از تیراندازی مستقیم مأموران حکومتی، از جمله با سلاح‌های جنگی و به‌ویژه از روی پشت‌بام ساختمان‌های دولتی، به سمت مردم منتشر شده است. افزون بر این، گزارش‌هایی نیز مبنی بر اعزام مأموران حکومتی به مدارس و گفت‌وگو با دانش‌آموزان برای تحمیل روایت رسمی و دولتی از اعتراضات به دست آمده است.