کارزار جدید واشنگتن برای انزوای اقتصادی ایران؛ تلاش آمریکا برای همراهی گروه ۲۰ در عملیات طرد مالی تهران

پیام جوان: ایالات متحده آمریکا در راستای تشدید فشارهای اقتصادی علیه جمهوری اسلامی، طرح جدیدی را برای جلب همکاری بیست اقتصاد بزرگ جهان (گروه ۲۰) با هدف انزوای بیشتر تهران آغاز کرده است. در همین راستا، اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، در نشستی دو روزه در ایالت کارولینای شمالی میزبان وزرا و رؤسای بانک‌های مرکزی کشورهای عضو این گروه خواهد بود تا راهکارهای قطع شریان‌های مالی ایران را بررسی کند.

وزیر خزانه‌داری آمریکا با اعلام آغاز کارزاری موسوم به «عملیات طرد اقتصادی»، تأکید کرد که این اقدامات به دستور مستقیم دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، طراحی شده است. هدف اصلی این کارزار، مسدودسازی تمامی مجاری مالی و تجاری جمهوری اسلامی و به حداقل رساندن تعاملات بین‌المللی آن از طریق همسو کردن قدرت‌های بزرگ اقتصادی جهان عنوان شده است.

گروه ۲۰ که متشکل از بزرگ‌ترین قدرت‌های مالی جهان است، در مجموع حدود ۸۵ درصد از اقتصاد جهانی و ۷۵ درصد از تجارت بین‌المللی را در اختیار دارد. در این میان، کشورهایی نظیر چین، هند، روسیه، ترکیه و آلمان که همگی از اعضای برجسته این گروه به شمار می‌روند، از اصلی‌ترین و مهم‌ترین شرکای تجاری جمهوری اسلامی ایران در سال‌های اخیر بوده‌اند.

آمارهای رسمی نشان می‌دهند که سهم اعضای گروه ۲۰ در تجارت خارجی ایران بسیار تعیین‌کننده است. بر اساس گزارش‌های اتاق بازرگانی، صادرات غیرنفتی ایران به این کشورها در سال گذشته بالغ بر ۲۰ میلیارد دلار بوده که این رقم معادل ۴۵ درصد از کل صادرات غیرنفتی کشور است؛ سهمی که با احتساب صادرات نفت و فرآورده‌های نفتی به حدود ۷۰ درصد افزایش می‌یابد.

در میان اعضای گروه ۲۰، چین به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان، نقشی حیاتی در بقای اقتصادی ایران ایفا می‌کند. این کشور به عنوان تنها خریدار عمده نفت خام ایران، سال گذشته روزانه حدود ۱.۵ میلیون بشکه نفت خام و میعانات گازی به همراه بیش از ۲۵۰ هزار بشکه فرآورده‌های نفتی از ایران خریداری کرده که ارزش اسمی آن بدون احتساب تخفیف‌ها حدود ۴۴ میلیارد دلار برآورد شده است.

از سوی دیگر، بخش عمده‌ای از نیازهای وارداتی ایران نیز توسط کشورهای عضو گروه ۲۰ تأمین می‌شود، به طوری که صادرات این کشورها به ایران در سال گذشته نزدیک به ۲۷ میلیارد دلار، معادل ۵۵ درصد از کل واردات کشور، بوده است. موفقیت یا عدم موفقیت واشنگتن در همراه کردن این بلوک اقتصادی بزرگ، به‌ویژه شرکای کلیدی مانند چین و هند، آینده کارزار فشار حداکثری علیه تهران را تعیین خواهد کرد.