پیاده‌روی، یوگا یا زومبا؟ مرور تازه‌ی ۱۲ کارآزمایی درباره‌ی ورزش و خلق‌وخو در یائسگی

پیام جوان:

مروری بر ۱۲ کارآزمایی بالینی که ۱۳ اکتبر در مجله‌ی «Menopause» (نشریه‌ی انجمن یائسگی) منتشر شد، می‌گوید ورزش هوازی و ورزش‌های ذهن‌وبدن ممکن است با کاهش علائم افسردگی و بهبود احساس رفاه در یائسگی مرتبط باشند. این مرور بیش از ۱۰۰۰ نفر ۴۰ تا ۶۵ ساله را بررسی کرده است.

مداخلات هوازی شامل پیاده‌روی، زومبا، ورزش هوازی، رقص و تکواندو بودند و ورزش‌های ذهن‌وبدن شامل یوگا، تای‌چی، پیلاتس و کشش. ورزش‌های هوازی بیشترین اثر را بر کاهش علائم افسردگی و بهبود کیفیت کلی زندگی داشتند، در حالی که ورزش‌های ذهن‌وبدن اثر بیشتری بر کیفیت زندگی روانی داشتند و ممکن است به تنظیم هیجان کمک کنند.

ورزش‌های هوازی معمولاً به جلسه‌های کمتری نیاز داشتند؛ مثلاً پیاده‌روی ۳۰ دقیقه‌ای سه بار در هفته یا سه کلاس یک‌ساعته‌ی زومبا در هفته. در کارآزمایی‌های ذهن‌وبدن، دو کلاس ۷۵ دقیقه‌ای یوگا در هفته یا کلاس‌های یک‌ساعته‌ی روزانه‌ی یوگا بود.

شری راس (Sherry Ross)، متخصص زنان، که در مطالعه نقشی نداشت، گفت ورزش هوازی ممکن است از راه آزاد شدن اندورفین، کاهش التهاب، بهبود کلسترول و تنظیم بهتر دما و چرخه‌ی خواب اثر کند. استفانی فوبیون (Stephanie Faubion) از مرکز سلامت زنان مایو کلینیک هم گفت فعالیت بدنی می‌تواند با خواب بهتر، بهبود عملکرد فیزیکی و رفاه کلی از خلق‌وخو حمایت کند.

فوبیون تأکید کرد شواهد نسبتاً کم است و نباید نتیجه گرفت که ورزش افسردگی مرتبط با یائسگی را درمان می‌کند. او گفت ورزش را نباید راهی برای «با ورزش از افسردگی مهم بیرون آمدن» معرفی کرد. مطالعه نمی‌تواند مشخص کند دقیقاً چرا بهبود رخ داده یا آیا ورزش هوازی از فعالیت‌های دیگر برتر است.

او به هر کس که افسردگی یا اضطراب پایدار دارد یا علائمش کیفیت زندگی را مختل می‌کند توصیه کرد ارزیابی بگیرد و گزینه‌های درمانی مبتنی بر شواهد را با پزشک در میان بگذارد. هلث‌لاین یادآوری می‌کند که توصیه‌ی پزشکی نمی‌کند.

منبع: هلث‌لاین (Healthline)، گزارش ۱۷ اکتبر ۲۰۲۶ درباره‌ی مرور منتشرشده در مجله‌ی Menopause

Facebook
Twitter
LinkedIn