تلاش‌ها برای طبقاتی کردن اینترنت در پنجاه‌ویکمین روز از حصر دیجیتال ایرانیان

پیام جوان:

در حالی که ایرانیان برای پنجاه‌ویکمین روز متوالی از دسترسی به اینترنت و جریان آزاد اطلاعات محروم هستند، نهادهای حکومتی با در دستور کار قرار دادن اختصاص دسترسی‌های خاص، به دنبال نهادینه کردن اینترنت طبقاتی در ایران هستند.

نت‌بلاکس، نهادی مستقل که بر آزادی دسترسی به اینترنت نظارت دارد، یکشنبه سی‌ام فروردین گزارش داد که اکنون قطعی اینترنت در ایران به بیش از ۱۲۰۰ ساعت رسیده و احیای ارتباط بین‌المللی نادیده گرفته شده است.

حصر دیجیتال ایرانیان در بیش از ۱۲۰۰ ساعت گذشته در حالی است که در تمامی این مدت کمتر از یک درصد کاربران دسترسی به اینترنت سفید داشتند تا روایت جمهوری اسلامی از جنگ را بازنشر کنند.

پیش‌تر فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت پزشکیان، در واکنش به قطع اینترنت در هشتمین هفته متوالی گفته بود: «دولت به‌طور اصولی پیگیر دسترسی آزاد به اطلاعات است، اما در شرایط جنگی ملاحظات متفاوتی وجود دارد.»

معاون پژوهشی وزیر علوم نیز امروز یکشنبه سی‌ام فروردین اعلام کرده دسترسی دانشگاهیان به اینترنت بین‌المللی از اساتید دانشگاه‌ها شروع خواهد شد و به ترتیب سایر پژوهشگران نیز در لیست قرار خواهند گرفت.

معاون حمایت بنیاد ملی بازی‌های رایانه‌ای نیز از فراخوان عمومی ثبت‌نام بازی‌سازان و رسانه‌های تخصصی بازی در سامانه همگرا برای دسترسی به اینترنت جهانی از این هفته خبر داده است.

همزمان سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور نیز در وب‌سایت خود اعلام کرده فریلنسرها برای دریافت اینترنت بین‌المللی می‌توانند از طریق پنجره ملی خدمات دولت هوشمند ثبت‌نام و پس از گذراندن مراحل مختلف به اینترنت بین‌الملل دسترسی پیدا کنند.

بنابر اعلام رسانه‌های ایران، شرکت همراه اول نیز طرحی با عنوان اینترنت پرو راه‌اندازی کرده است. وب‌سایت خبرآنلاین در همین رابطه به نقل از یک فعال سیاسی نوشته: «آیا درست است که می‌خواهند همان خط سفید را «خط‌شویی» کنند و با اسم دیگری به مشتریان قالب کنند؟»

پیشتر برخی رسانه‌ها از تلاش‌ها برای ایجاد دسترسی خاص تحت عنوان اینترنت پرو برای فعالان اقتصادی خبر دادند.

روزنامه دنیای اقتصاد «اینترنت پرو» را اینترنت طبقاتی یا رانتی دانست و نوشت پیامک‌هایی برای تعدادی افراد ارسال شد که با احراز هویت و پرداخت حدود ۲۰۰ هزار تومان می‌توانند اینترنت آزاد داشته باشند، اما هزینه اصلی اینترنت پرو بالای ۲ میلیون تومان است.

اتاق بازرگانی ایران نیز هشدار داد که فعالان اقتصادی از پرداخت وجه برای خرید اینترنت پرو خودداری کنند.

بر این اساس نگرانی‌ها در ایران از تداوم قطع اینترنت و تأثیرات آن بر اقتصاد و کیفیت زندگی مردم بیشتر شده و تلاش حکومت برای طبقاتی کردن اینترنت بر این نگرانی‌ها دامن زده است.

این در حالی است ستار هاشمی، وزیر ارتباطات در دولت مسعود پزشکیان، هفته گذشته هرگونه دسترسی خاص و طبقاتی شدن اینترنت را تکذیب کرده بود.

This item is part of