وزیر خارجه ایران احتمال فعال شدن مکانیسم ماشه را انکار نکرد

پیام جوان: عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، اعلام کرد تهران قادر به قطع کامل همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیست و این اقدام تنها در صورت خروج رسمی کشور از پیمان ان‌پی‌تی امکان‌پذیر خواهد بود. او تأکید کرد در حال حاضر جمهوری اسلامی تصمیم دارد در چارچوب این پیمان باقی بماند. به گفته او، قطع همکاری کامل می‌تواند مانع انجام برخی فعالیت‌های ضروری از جمله تعویض سوخت نیروگاه بوشهر شود که در آینده نزدیک نیازمند حضور بازرسان آژانس است.

وی افزود تهران و آژانس در حال مذاکره برای تعیین چارچوبی جدید در همکاری‌های نظارتی هستند. در عین حال، پس از تصویب قانون «تعلیق همکاری با آژانس» در مجلس و ابلاغ آن از سوی دولت، هرگونه بازرسی از مراکز هسته‌ای نیازمند تأیید شورای عالی امنیت ملی خواهد بود. عراقچی گفت درخواست‌های آژانس برای بازدید از تأسیسات «بمباران‌نشده» نیز به این شورا ارجاع خواهد شد تا درباره شرایط آن تصمیم‌گیری شود.

وزیر خارجه ایران همچنین به احتمال فعال شدن مکانیسم ماشه (اسنپ‌بک) از سوی سه کشور اروپایی اشاره کرد و گفت این احتمال را رد نمی‌کند. او با وجود تأکید بر این‌که اروپا به لحاظ «حقوقی و اخلاقی» حق چنین اقدامی را ندارد، تصریح کرد تهران سال‌هاست با همکاری روسیه و چین برنامه‌هایی برای مقابله با این وضعیت طراحی کرده است، هرچند تضمینی برای موفقیت این اقدامات وجود ندارد. به باور عراقچی، بازگشت تحریم‌ها تبعات روانی و سیاسی خواهد داشت اما کشور را فلج نخواهد کرد.

در بخش دیگری از سخنانش، عراقچی روند مذاکرات با آمریکا را نیز «به بلوغ نرسیده» توصیف کرد و طرف آمریکایی را عامل اصلی این وضعیت دانست. او تأکید کرد واشینگتن همچنان خواستار توقف کامل غنی‌سازی است، در حالی که ایران این مطالبه را خط قرمز می‌داند. وزیر خارجه ایران افزود هر مذاکره‌ای تنها زمانی موفق خواهد بود که بر پایه برابری شکل گیرد، و هشدار داد آمریکا نمی‌تواند آنچه را در میدان نظامی به دست نیاورده، پشت میز مذاکره مطالبه کند.

دیدگاهتان را بنویسید

آرشیو مقالات پیام جوان

همراهان پیام جوان