پیام جوان: توصیههای رایج برای کمک به افراد مبتلا به سرماخوردگی یا آنفلوانزا، اغلب آرامشبخش و تسلیدهنده به نظر میرسند، اما تحقیقات علمی نشان میدهد که پشتوانه این توصیهها در بهترین حالت ناکافی و در بدترین حالت گمراهکننده است. به گزارش نشریه کانورسیشن، تامارا هیو باتلر، فیزیولوژیست ورزشی از دانشگاه ایالتی وین که در زمینه تنظیم مایعات و دمای بدن پژوهش میکند، بیان کرد که شواهد گستردهای نشان میدهد نوشیدن مایعات زیاد و مصرف داروهای تببر مانند آسپیرین، استامینوفن یا ایبوپروفن همیشه به بهبودی کمک نمیکند و در برخی موارد ممکن است مضر باشند.
باتلر افزود که مطالعات پایهای و جدیدتر نشان دادهاند که داروهای تببر میتوانند واکنش ایمنی بدن به عفونت را تضعیف کرده یا عوارض جانبی ناخواستهای ایجاد کنند. تب، به طور طبیعی یک افزایش کنترلشده دمای بدن است که در پاسخ به مهاجمان میکروبی رخ میدهد و یکی از سازوکارهای بدن برای مقابله با عفونتها محسوب میشود. اگرچه تب میتواند مزایای دفاعی داشته باشد، افزایش بیش از حد دمای بدن میتواند خطرناک باشد.
مطالعات نشان دادهاند که مصرف داروهای تببر مانند استامینوفن یا آسپیرین میتواند پاسخ ایمنی بدن را کاهش داده و انتشار ویروس را افزایش دهد. به عنوان مثال، یک مطالعه دوسوکور کنترلشده با دارونما نشان داد که افراد سالمی که به ویروس سرماخوردگی آلوده شده و به مدت یک هفته از آسپیرین یا استامینوفن استفاده کردند، پاسخ ایمنی کمتری داشتند و ویروس بیشتری را از طریق بینی دفع میکردند.
همچنین، تحقیقات جدید هشدار میدهد که مصرف گسترده داروهای تببر میتواند منجر به افزایش موارد ابتلا به آنفلوانزا و مرگومیرهای مرتبط با آن شود. افزایش دمای بدن یا تب میتواند به مبارزه با ویروس کرونا نیز کمک کند، زیرا رشد ویروس را در ریهها کاهش میدهد و نرخ ابتلا و مرگومیر را پایین میآورد.
در مورد نوشیدن مایعات، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا توصیه میکند که هنگام تب، عفونت یا پس از تزریق واکسن کووید-۱۹، مایعات بیشتری مصرف شود تا از کمآبی جلوگیری شود. اما باتلر هشدار میدهد که همه افراد تبدار دچار کمآبی نیستند و مصرف بیش از حد مایعات میتواند منجر به مسمومیت آب یا هیپوناترمی شود که خطرناک است.
باتلر پیشنهاد میکند که در صورت تب خفیف یا متوسط، به جای پایین آوردن فوری دما، بهتر است گرم بمانید، استراحت کنید و از فعالیتهای اضافی پرهیز کنید. همچنین توصیه میشود داروهای تببر با احتیاط مصرف شوند و مایعات فقط به میزان تحمل بدن و زمانی که تشنه هستید، مصرف شود. همچنین نوشیدن مایعات گرم حاوی سدیم مانند سوپهای گوشت میتواند به جلوگیری از هیپوناترمی کمک کند و برخی مطالعات نشان دادهاند که خوردن سوپ مرغ هنگام تب بهتر از آب است.