پیام جوان: پژوهشی تازه با نگاهی فیزیکی به دو روش بالا رفتن از پلههای یک ساختمان و استفاده از دستگاه پلهنوردی ثابت پرداخته و نشان داده است که این دو فعالیت در ظاهر یکساناند، اما از منظر انرژی و کالری سوزاندهشده تفاوتهایی دارند. بهطور خاص، بالا رفتن از پلههای واقعی به افزایش انرژی پتانسیل گرانشی بدن منجر میشود، در حالیکه در دستگاه پلهنوردی، موقعیت ارتفاعی فرد ثابت میماند.
از نگاه فیزیکی، کار انجامشده در دستگاه صفر است؛ اما انرژی مصرف میشود
از نظر فیزیکی، چون فرد روی دستگاه پلهنوردی تغییر ارتفاع نمیدهد، کار انجامشده از دید ناظر بیرونی صفر است. با این حال، بدن برای بالا رفتن روی پلههای متحرک همچنان باید نیرو اعمال کند؛ بنابراین انرژی داخلی بدن مصرف شده و کالری سوزانده میشود. این شرایط مشابه بالا رفتن از پلهبرقی در حال پایین آمدن است که نیازمند فعالیت عضلانی فعال است.
تفاوت کالریسوزی ناچیز است؛ تمرین روی دستگاه همچنان مؤثر است
گرچه بالا رفتن از پلههای واقعی در مقایسه با دستگاه پلهنوردی اندکی انرژی کمتری مصرف میکند (حدود ۰.۰۰۲۵ کالری در هر ۱۰۰ طبقه)، این اختلاف از نظر کاربردی قابل چشمپوشی است. نتیجه نهایی آن است که اگر هدفتان کالریسوزی یا حفظ آمادگی جسمانی است، هر دو روش مؤثرند. دستگاه پلهنوردی حتی مزیتهایی مانند امکان تماشای تلویزیون حین تمرین را نیز به همراه دارد.