از نرگس محمدی تا نیهون هیدانکیو؛ مسیر نوبل صلح تا امروز

پیام جوان: در حالی که گمانه‌زنی‌ها درباره برندۀ جایزه صلح نوبل ۲۰۲۵ در روزهای اخیر شدت گرفته بود، برخی رسانه‌ها از احتمال انتخاب دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، خبر داده بودند. هم‌زمانی اعلام برندۀ جایزه با توافق آتش‌بس میان اسرائیل و گروه حماس، که با میانجی‌گری و فشار دولت ترامپ حاصل شد، به این گمانه‌ها دامن زده بود. تحلیل‌گران این توافق را گامی مهم در مسیر پایان بیش از دو سال جنگ خونین در نوار غزه می‌دانند.

با این حال، کمیته نروژی نوبل روز دوشنبه گذشته نشست نهایی خود را برای انتخاب برندۀ امسال برگزار کرد؛ نشستی که پیش از دستیابی رسمی به توافق مصر انجام شد. طبق رویه معمول، تصمیم نهایی اعضای کمیته چند روز پیش از جلسه رسمی گرفته می‌شود و نتیجه آن پس از بررسی‌های محرمانه در اسلو اعلام خواهد شد.

دونالد ترامپ که از ژانویه امسال برای دومین دوره به کاخ سفید بازگشته، بارها مدعی شده است که به‌دلیل نقش خود در «حل‌وفصل درگیری‌های جهانی» شایستۀ دریافت نوبل صلح است. او در پاسخ به خبرنگاران گفته بود که «در مدت ۹ ماه، هشت جنگ را متوقف کرده» و این دستاورد را «بی‌سابقه در تاریخ معاصر» خوانده است. با این حال، ناظران سیاسی این ادعا را اغراق‌آمیز و غیرقابل‌اثبات می‌دانند.

بر اساس اعلام رسمی، امسال ۳۳۸ فرد و سازمان برای جایزۀ صلح نوبل نامزد شده‌اند. مطابق قوانین کمیته نوبل، مهلت ارسال نامزدی تا پایان روز ۳۱ ژانویه تعیین شده است و فهرست نهایی نامزدها برای ۵۰ سال محرمانه باقی می‌ماند. سال گذشته، جایزه به انجمن بازماندگان بمباران اتمی هیروشیما و ناگازاکی، موسوم به «نیهون هیدانکیو» تعلق گرفت و سال پیش از آن نیز نرگس محمدی، فعال حقوق بشر ایرانی، برندۀ این عنوان شد. جایزۀ نوبل صلح شامل مدال طلا، دیپلم افتخار و چکی به ارزش ۱.۲ میلیون دلار است.

دیدگاهتان را بنویسید

آرشیو مقالات پیام جوان

همراهان پیام جوان