پیام جوان: در پی کاهش ورودیهای رودخانه هریرود، مهمترین منبع تأمین آب آشامیدنی شهر مشهد، یعنی «سد دوستی»، به «حجم مرده» رسیده و تنها نیمی از ذخایر سال گذشته را داراست. این سد که در مرز ایران و ترکمنستان قرار دارد، از رودخانههای جاری از افغانستان تغذیه میشود؛ اما انحراف جریان طبیعی آب از سوی طالبان بهسوی سد تازهساختهشدهٔ پاشدان، بحران جدی در تأمین آب شمال شرق ایران ایجاد کرده است.
پروژههای سدسازی متعدد طالبان، از جمله سدهای سلما، پاشدان و طرحهای آیندهنگرانه مانند تیرپل و گفگان، جریان طبیعی رودخانه هریرود را مختل کردهاند. این در حالی است که طبق توافقات گذشته، ایران سالانه باید ۸۲۰ میلیون متر مکعب از این رودخانه حقابه دریافت کند؛ اما طبق گفته مقامات ایرانی، طالبان این توافق را رعایت نمیکند. اقدامات طالبان علاوه بر تهدید جدی منابع آبی ایران، باعث بروز تنشهای زیستمحیطی نیز شده است.
در حالی که مقامات افغانستانی این سدسازیها را بخشی از سیاست خودکفایی اقتصادی دانسته و هدف آن را توسعه کشاورزی در هرات عنوان کردهاند، مقامات جمهوری اسلامی این اقدام را نقض حقوق عرفی دانسته و نسبت به پیامدهای آن برای سلامت و بهداشت شهروندان ایرانی هشدار دادهاند. رودخانه هریرود اکنون به یکی از محورهای اصلی تنش سیاسی و زیستمحیطی بین ایران و افغانستان بدل شده است.