پیام جوان: در جمعه، ۲۶ اردیبهشت، نخستین مذاکرات مستقیم صلح میان جمهوریهای روسیه و اوکراین پس از بیش از سه سال در شهر استانبول آغاز شد. این نشست که به ریاست رستم عمروف، وزیر دفاع اوکراین، برگزار شد، حدود دو ساعت (۹۰ دقیقه) به طول انجامید و دو طرف در مورد مبادله هزار اسیر جنگی از هر سو به توافق اولیه رسیدند. همزمان، رؤسای جمهوری اوکراین و فرانسه همراه با صدراعظم آلمان و نخستوزیران لهستان و بریتانیا یک کنفرانس تلفنی مشترک با دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، برای هماهنگی مواضعشان برگزار کردند.
مقامات اوکراینی تأکید کردند که هیئت روسیه خواستههای «غیرقابل قبول» و نامتناسب با موضوع مذاکرات مطرح کرده است. از جمله شروط اعلامشده از سوی روسها، خروج نیروهای اوکراین از بخشهای وسیعی از مناطق دونتسک، لوهانسک، زاپوریژژیا و خرسون بود تا آتشبس برقرار شود. کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا، در پایان نشست گفت که رهبران غرب اذعان دارند مواضع روسیه در زمینه آتشبس غیرقابل پذیرش است و واکنشهای خود را بهدقت هماهنگ میکنند.
با این وجود، ولادیمیر مدینسکی، رئیس هیئت روسیه، از روند مذاکرات ابراز رضایت کرد و اعلام نمود که دو کشور بر سر تبادل دو هزار اسیر در روزهای آینده توافق کردهاند؛ یکی از بزرگترین تبادلهای اسرا از آغاز جنگ. او همچنین گفت مسکو آماده ادامه گفتوگوها – از جمله مذاکرات مستقیم میان رهبران دو کشور – است. از سوی دیگر، ولودیمیر زلنسکی در نشستی در تیرانا خواستار آتشبس فوری و بیقید و شرط شد و هشدار داد در صورت عدم پذیرش آن از سوی روسیه، «جهان باید واکنش شدیدی از جمله تحریم بخش انرژی و بانکهای روسیه نشان دهد». انتظارات برای پیشرفت چشمگیر در این دور محدود بود؛ بهویژه با غیبت سطوح عالیرتبه و تأکید دبیرکل ناتو، مارک روته، بر این که «توپ آشکارا در زمین روسیه است».