ند پرایس٬ سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه گفت که او انتظار دارد دور ششم مذاکرات احیای توافق هستهای موسوم به برجام در وین، پایتخت اتریش، و احتمالاً دورهای دیگری از این مذاکرات برگزار شود.
نماینده اتحادیه اروپا در مذاکرات احیای برجام روز گذشته و در پایان دور پنجم این مذاکرات، از حصول توافق برای اجرای کامل این توافق دور ششم این گفتوگوها ابراز اطمینان کرد. اما دیپلماتهای ارشد اروپایی گفتهاند، تصمیمهای سخت و دشوار همچنان پیش رو قرار دارند.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در کنفرانس خبری خود در پاسخ به این پرسش که آیا دور بعدی مذاکرات احیای برجام در وین دور پایانی مذاکرات در کار خواهد بود، گفت، ما در این مورد نه خوشبین هستیم و نه بدبین.
وی اضافه کرد، هدف نهایی ما این است اطمینان حاصل کنیم که ایران مجدداً تحت شدیدترین نظام نظارت و راستی آزمایی قرار گیرد. این همان چیزی بود که توافق برجام در سال ۲۰۱۵ اعمال کرد. سودی بود که به ما می رساند.
براساس توافق هستهای بین ایران و شش قدرت جهانی موسوم به برجام در سال ۱۳۹۴(۲۰۱۵)، ایران پذیرفت بسیاری از فعالیتهای اتمی خود را متوقف کند و در مقابل، تحریمهای بینالمللی علیه آن لغو یا تعلیق شود.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا، در اردیبهشت ۱۳۹۷ با خروج از برجام، خواستار توافق گستردهتری با ایران بود که بتواند علاوه بر اصلاح این توافق، فعالیتهای منطقهای و برنامه موشکی ایران را نیز در بر بگیرد.
در همین راستا، دولت دونالد ترامپ برای آوردن ایران به پای میز مذاکره از سال ۲۰۱۷ با سیاست «فشار حداکثری» تحریمهای گستردهای را علیه تهران اعمال کرده است.
در مقابل جمهوری اسلامی ایران از مذاکره با دولت ترامپ خودداری کرد و در واکنش به تحریم های آمریکا از نیمه اردیبهشت ۹۸، همزمان با سالگرد خروج دولت دونالد ترامپ از برجام، طی مراحل گوناگون از تعهداتش در چارچوب برجام عدول کرده است.
دورهای بعدی
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا کنفرانس خبری خود گفته است، ما از طریق متحدان و شرکای خود به طور غیر مستقیم (در مذاکرات وین) در حال مذاکره بر سر روشهایی هستیم که ممکن است زمینه بازگشت به اجرای کامل توافق ۲۰۱۵ فراهم کند.
ند پرایس گفت، ما انتظار داریم که دور ششم مذاکرات برگزار شود. من فکر میکنم این انتظار هم وجود دارد که بعد از آن نیز دورهای دیگری برگزار شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت که موانع پیش روی این مذاکرات احیای برجام این واقعیت است که این مذاکرات غیر مستقیم است و ایران از گفتوگوهای مستقیم با ایالات متحده امتناع می ورزد، و اینها مسائل پیچیده هستند.
او با این حال تاکید کرد، بیاعتمادی بین ایران و سایر شرکا و متحدان آمریکا که در این زمینه در حال مذاکره هستند، وجود ندارد.
ند پرایس گفته است، اما این پرسش در مقابل مقامهای ایران قرار دارد که آیا تصمیم استراتژیک در خصوص تمایل خود برای بازگشت به مجدد به توافق هستهای را اتخاذ کردهاند یا نه.
روز گذشته هم دیپلماتهای سه کشور اروپایی یعنی فرانسه، بریتانیا و آلمان در خصوص دور پنجم مذاکرات در وین گفتند، ما به پیشرفت خود ادامه دادهایم و بخشهای مهم توافق آینده نیز تهیه شده است، اما هنوز سختترین تصمیمها پیش رو قرار دارند.
دیپلماتهای اروپایی تاکید کردند که تا زمانی که توافقی امضا نشود به مثابه آن است هنوز توافقی حاصل نشده است.
در مذاکرات کمیسیون مشترک برجام نمایندگان ایران و اتحادیه اروپا، فرانسه، بریتانیا، آلمان، چین و روسیه حضور داشتند. آمریکا نیز در این مذاکرات به صورت غیر مستقیم حضور داشته است.
خبرگزاری رویترز به نقل از دو دیپلمات گزارش داده است که دور بعدی مذاکرات وین برای احیای برجام پنجشنبه هفته آینده (۲۰ خرداد) برگزار میشود.
با استفاده از وب سایت وزارت خارجه آمریکا و رادیو فردا