• Homepage
  • >
  • تکنولوژی
  • >
  • پذیرش ربات‌ها در محیط کار: چالش‌های روانشناختی برای منابع انسانی

پذیرش ربات‌ها در محیط کار: چالش‌های روانشناختی برای منابع انسانی

پیام جوان: یافته‌های پژوهش دانشمندان لهستانی نشان می‌دهد که ربات‌ها اگرچه می‌توانند به دیگران فرمان بدهند، اما در اجرای دستورات و جلب اطاعت به اندازه انسان‌ها مهارت ندارند. پژوهشگران دریافتند که مردم به طور کلی از ربات‌هایی که مسئولیتی بر عهده دارند، کمتر اطاعت می‌کنند و کارآیی وظایف تحت نظارت آن‌ها نیز پایین‌تر است.

کُنراد ماج، روانشناس و رئیس مرکز نوآوری اجتماعی و فناوری هیومَن‌تِک، تأکید کرد که این یافته‌ها پیامدهایی برای کارفرمایان و بخش‌های منابع انسانی دارد. او بیان کرد که باید جنبه‌های روانشناختی مرتبط با به‌کارگیری ربات‌ها، از جمله پذیرش آن‌ها به‌عنوان شخصیت‌های معتبر، اعتماد و مقاومت احتمالی در برابر دستوراتشان، به دقت مد نظر قرار گیرد.

پژوهشگران همچنین مشاهده کردند که پذیرش ربات‌ها به عنوان افراد مسئول در حوزه‌هایی نظیر آموزش، مراقبت‌های بهداشتی و اجرای قانون، هنوز نسبت به افراد انسانی کمتر است؛ به طوری که میزان اطاعت از ربات‌های انسان‌نما حدود ۶۳ درصد در مقابل ۷۵ درصد برای انسان‌ها بوده است. این یافته نشان می‌دهد که اگر اتوماسیون از دیدگاه روانشناختی به‌درستی برنامه‌ریزی نشود، ممکن است به بهبود کارآیی منجر نشود.

 

  اضافه شدن هوش مصنوعی به موتور جستجوی مایکروسافت

دیدگاهتان را بنویسید

آرشیو مقالات پیام جوان

همراهان پیام جوان