پیام جوان: سازمان جهانی بهداشت روز سهشنبه ۳۰ اردیبهشت، توافقنامهای تاریخی برای آمادگی بهتر در برابر همهگیریهای آینده تصویب کرد. این پیمان پس از سه سال مذاکره، در مجمع عمومی سازمان جهانی بهداشت در ژنو و با رأی مثبت ۱۲۴ کشور به تصویب رسید. هیچ کشوری رأی منفی نداد، اما ۱۱ کشور از جمله ایران، روسیه و ایتالیا رأی ممتنع دادند. این توافقنامه، واکنشی جهانی به پیامدهای همهگیری کووید-۱۹ است که جان میلیونها نفر را در فاصله سالهای ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۲ گرفت.
مدیرکل سازمان جهانی بهداشت، تدروس آدهانوم، این توافق را «پیروزی برای سلامت عمومی، علم و چندجانبهگرایی» دانست و گفت که جهان اکنون آمادگی بیشتری برای مقابله با تهدیدهای بهداشتی دارد. تصویب این پیمان در شرایطی انجام شد که نهادهای بینالمللی بهداشتی با کاهش حمایتهای مالی، بهویژه از سوی آمریکا، روبهرو هستند. مخالفت اولیه اسلواکی بهدلیل دیدگاههای بدبینانه نسبت به واکسن، تنها چالش جدی در مسیر تصویب بود.
این پیمان با هدف افزایش هماهنگی جهانی و دسترسی برابر به واکسنها، درمانها و اطلاعات مرتبط با عوامل بیماریزا تدوین شده است. کشورها تا ماه مه ۲۰۲۶ فرصت دارند تا درباره سازوکارهای فنی مرتبط با شناسایی بیماریها و اشتراکگذاری نتایج تصمیمگیری کنند. برای اجراییشدن رسمی این پیمان، باید دستکم ۶۰ کشور آن را بهطور رسمی تصویب کنند.