پیام جوان: پیشرفتهای سریع هوش مصنوعی و رباتیک در سالهای اخیر نگرانیهایی درباره جایگزینی انسان در مشاغل مختلف ایجاد کرده است. برخی از این فناوری بهعنوان تهدیدی برای اشتغال و حتی سبک زندگی انسانها یاد میکنند. با این حال، کارشناسانی مانند کریم لاخانی، استاد دانشگاه هاروارد، معتقدند این فناوری جایگزین انسان نمیشود، بلکه کسانی که از آن استفاده نمیکنند، جای خود را به کاربران هوش مصنوعی خواهند داد.
این روند جایگزینی نیروی انسانی با ماشینآلات موضوع تازهای نیست؛ از زمان ورود تراکتورها به کشاورزی در اوایل قرن بیستم تا اتوماسیون گسترده در صنعت، سهم اشتغال در بسیاری از بخشها کاهش یافته است. مطالعات نشان میدهند که در بازه ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۰، حدود ۸۷ درصد از کاهش مشاغل صنعتی در آمریکا ناشی از اتوماسیون بوده است. با این حال، رباتها در برخی حوزهها همچنان ناتواناند؛ از جمله در خلاقیت، تصمیمگیریهای اخلاقی، شوخطبعی و ایجاد اعتماد.
در نتیجه، با وجود تأثیرات جدی فناوری بر ساختار بازار کار، انسانها همچنان در حوزههایی نظیر مدیریت، ارتباطات انسانی، مراقبت، و نوآوری جایگزینناپذیر هستند. آینده بازار کار به حذف انسان از معادله وابسته نیست، بلکه به توانایی انسان در بهرهگیری هوشمندانه از فناوری وابسته خواهد بود.