پیام جوان: در پژوهشی جدید، دانشمندان دریافتند که استنشاق رایحه منتول (جوهر نعنا) میتواند به بهبود عملکرد شناختی در موشهای مبتلا به آلزایمر کمک کند. این مطالعه که در آوریل ۲۰۲۳ منتشر شد، نشان داد موشهای قرارگرفته در معرض منتول، بهبود قابلتوجهی در تواناییهای شناختی نشان دادهاند. پژوهشگران همچنین کاهش سطح پروتئین التهابی IL-1β را در مغز این موشها ثبت کردند که یکی از عوامل مؤثر در آسیبهای عصبی مرتبط با آلزایمر محسوب میشود.
این تحقیقات، به رهبری دکتر لاسارته از مرکز CIMA اسپانیا، بر نقش سیستم بویایی در تنظیم سیستم ایمنی و عصبی تمرکز دارد. نتایج نهتنها در موشهای بیمار، بلکه در موشهای سالم نیز بهبود عملکرد شناختی را نشان داد. همچنین، کاهش مصنوعی سلولهای T تنظیمی و استفاده از داروی مهارکننده IL-1β، نتایجی مشابه با استنشاق منتول به همراه داشت و بر وجود مسیرهای درمانی نوین تأکید میکند.
دانشمندان بر این باورند که سیستم بویایی میتواند راهی نو برای درمان بیماریهای مغزی نظیر آلزایمر باشد. اگرچه این یافتهها فعلاً بر اساس مدلهای حیوانی بهدست آمدهاند، اما پتانسیل استفاده از بوها بهعنوان ابزاری درمانی توجه دانشمندان را جلب کرده است. پژوهشگران امیدوارند مطالعات انسانی در آینده نزدیک این فرضیه را تأیید کرده و به درمانهای مؤثر برای بیماریهای عصبی منجر شود.