پیام جوان: دانشمندان آمریکایی موفق به شناسایی گروهی از داروهای موجود شدهاند که میتوانند در کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر مؤثر باشند. این داروها که با عنوان «مهارکنندههای ترانسکریپتاز معکوس نوکلئوزیدی» یا NRTI شناخته میشوند، تاکنون در درمان HIV و هپاتیت B کاربرد داشتهاند. این داروها با مهار «اینفلامازومها» — اجزای فعال در فرآیندهای التهابی — میتوانند از التهاب عصبی مرتبط با آلزایمر جلوگیری کنند.
در این مطالعه، دادههای بیش از ۲۷۱ هزار نفر مبتلا به HIV یا هپاتیت B بررسی شد و مشخص گردید که افرادی که از داروهای NRTI استفاده کردهاند، در مقایسه با سایر بیماران، احتمال بسیار کمتری برای ابتلا به آلزایمر داشتهاند. کاهش خطر در دو پایگاه داده بزرگ و متفاوت (Veterans Health و MarketScan) بین ۶ تا ۱۳ درصد بهازای هر سال مصرف این داروها ثبت شده است. اگرچه این تحقیق از نوع مشاهدهای است و رابطه علی دقیق را نشان نمیدهد، اما نتایج بسیار امیدوارکننده تلقی میشود.
پژوهشگران اکنون خواهان انجام آزمایشهای بالینی بر روی این داروها برای درمان آلزایمر هستند. همچنین داروی جدیدی به نام K9 که نسخهای ایمنتر و مؤثرتر از NRTIهاست، در دست توسعه قرار دارد و قرار است برای آلزایمر نیز آزمایش شود. در حالیکه سالانه بیش از ۱۰ میلیون نفر در جهان به آلزایمر مبتلا میشوند، نتایج این تحقیق نشان میدهد که ممکن است با این داروها از بروز حدود یک میلیون مورد جدید جلوگیری شود.