اهدای جایزه معتبر چتم هاوس به زنان افغانستان به پاس شجاعت و ایستادگی

پیام جوان: موسسه سلطنتی امور بین‌الملل بریتانیا، معروف به «چتم هاوس»، اعلام کرد که جایزه معتبر سال ۲۰۲۶ خود را به زنان افغانستان اهدا کرده است. این تصمیم به پاس شجاعت، ایستادگی و پایداری بی‌وقفه آنان در برابر آزار و اذیت‌های نظام‌مند جنسیتی اتخاذ شده و به عنوان نمادی از عزم راسخ یک جنبش گسترده‌تر برای احقاق حقوق زنان شناخته می‌شود.

بر اساس بیانیه رسمی چتم هاوس، طی پنج سال گذشته و پس از بازگشت دوباره طالبان به قدرت در افغانستان، زنان و دختران این کشور با محدودیت‌های بی‌سابقه و روزافزونی در زمینه‌های مختلف زندگی اجتماعی مواجه شده‌اند. محرومیت از تحصیلات متوسطه و عالی، ممنوعیت از اشتغال در بسیاری از بخش‌ها و محدودیت‌های شدید بر آزادی رفت‌وآمد، از جمله این چالش‌های ساختاری بوده‌اند.

با وجود این شرایط دشوار، زنان افغان هرگز تسلیم نشده و به اشکال مختلف در برابر این محدودیت‌ها مقاومت کرده‌اند. آنان از طریق راه‌اندازی اعتراضات مدنی، کارزارهای حق‌خواهی و ابداع روش‌های نوین برای حفظ دسترسی دختران به آموزش، تلاش کرده‌اند صدای اعتراض خود را به گوش جهانیان برسانند و از محو شدن کامل خود از عرصه عمومی جلوگیری کنند.

برانوین مادوکس، مدیر و رئیس اجرایی چتم هاوس، با تمجید از ایستادگی زنان افغانستان اظهار داشت که آنان شجاعت خارق‌العاده‌ای در مواجهه با تلاش‌های سیستماتیک برای حذفشان از جامعه نشان داده‌اند. وی تاکید کرد که این زنان با دفاع از حقوق خود و نسل‌های آینده، امید و فرصت را زنده نگه داشته‌اند و جهان را به چالش کشیده‌اند تا چشم خود را بر این بحران نبندد.

جایزه چتم هاوس که یکی از معتبرترین جوایز بین‌المللی در حوزه سیاست و روابط بین‌الملل به شمار می‌رود، با رای اعضای این موسسه اهدا می‌شود. مراسم رسمی اهدای این جایزه به همراه طوماری با امضای پادشاه بریتانیا، که حامی رسمی این موسسه است، در اواخر سال جاری میلادی برگزار خواهد شد.

اهدای این جایزه به زنان افغانستان، نام آنان را در کنار چهره‌ها و سازمان‌های برجسته‌ای قرار می‌دهد که پیش از این موفق به دریافت این نشان شده‌اند. از میان برندگان پیشین جایزه چتم هاوس می‌توان به ولودیمیر زلنسکی رئیس‌جمهوری اوکراین، سازمان پزشکان بدون مرز و کمیته حمایت از روزنامه‌نگاران اشاره کرد که هر یک نقشی کلیدی در تغییرات جهانی ایفا کرده‌اند.