کاخ سفید: ترامپ و شی درباره جلوگیری از دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح هسته‌ای توافق کردند

پیام جوان:

دفتر ریاست‌جمهوری آمریکا اعلام کرد که دونالد ترامپ و رئیس‌جمهوری چین توافق کردند جمهوری اسلامی هرگز نباید سلاح هسته‌ای داشته باشد و هیچ کشور یا نهادی نباید اجازه یابد بر آبراه‌های بین‌المللی عوارض عبور وضع کند.

بر پایه بیانیه کاخ سفید درباره سفر رسمی شی جین‌پینگ به واشینگتن، ترامپ و رهبر چین درباره نگرانی‌های جهانی از جمله روسیه، کره شمالی و ایران گفت‌وگو کردند.

در این بیانیه آمده است: «توافق کردند ایران هرگز نمی‌تواند سلاح هسته‌ای داشته باشد و هیچ کشور یا نهادی نمی‌تواند اجازه یابد بر آبراه‌های بین‌المللی عوارض وضع کند.»

جمهوری اسلامی در پیشنهادهای پیشین خود برای پایان جنگ، گرفتن عوارض از شناورهای عبوری را مطرح کرده بود و واشینگتن هر بار رد کرده است.

بر پایه همین بیانیه، آقای ترامپ از شی جین‌پینگ خواست تولید فرآورده‌های نفتی را برای تثبیت عرضه جهانی افزایش دهد. دو رهبر همچنین توافق کردند رابطه‌ای سازنده بر پایه احترام، انصاف و رفتار متقابل بسازند و رئیس‌جمهوری آمریکا خواستار مذاکرات سه‌جانبه کنترل تسلیحات میان آمریکا، روسیه و چین شد.

این دومین دیدار دو رهبر در کمتر از پنج ماه است، اما موضع علنی پکن تغییر کرده است.

در نشست خرداد‌ماه در پکن، کاخ سفید اعلام کرد دو طرف توافق کرده‌اند «تنگه هرمز باید برای جریان آزاد انرژی باز بماند» و «هر دو کشور توافق کردند ایران هرگز نباید سلاح هسته‌ای داشته باشد». بیانیه چین هیچ‌یک از این دو بند را نیاورد.

کاخ سفید همان زمان گفت شی جین‌پینگ مخالفت چین با نظامی‌سازی تنگه و «هر تلاشی برای گرفتن عوارض از عبور» را روشن کرده است. این بار اما وزارت امور خارجه چین خودش هر دو بند را اعلام کرد. به گزارش رویترز، پکن این توافق‌ها را بخشی از «اجماع هشت‌بندی» این سفر خواند.

جمهوری اسلامی از اسفندماه کشتیرانی در تنگه هرمز را محدود کرده و عبور شناورها را منوط به هماهنگی با سپاه پاسداران کرده است.

پیش از جنگ، ۲۰ درصد نفت و گاز مایع جهان از این تنگه می‌گذشت. محاصره دریایی آمریکا حدود ۱۲ درصد واردات نفت چین را قطع کرده و پکن بزرگ‌ترین شریک تجاری جمهوری اسلامی است.