در حالیکه برخی افراد، بدون ترس برای هر چالش جدیدی در کسب و کار و زندگی آمادگی دارند و آماده ماجراجویی هستند؛ برخی دیگر زندگی تکراری و عادتی را سپری میکنند و از هر گونه ماجراجویی میترسند یا از آن فرار میکنند؟ اگر دنبال کمی ماجراجویی هستید با ما همراه شوید.
قبل از هر چیز باید به تعریف مشترکی از ماجراجویی برسیم. ماجراجو کسی است که آمادگی لازم برای پذیرفتن چالشهای جدید و خطرهای احتمالی را دارد و از این روحیه ماجراجویانه برای تغییر و تحول در کسب و کار و زندگی شخصی خود استفاده میکند.
سوال مهم این است که آیا همه میتوانند روحیه ماجراجویی داشته باشند؟ و سوال دوم اینکه چطور میتوانیم این روحیه را در خودمان تقویت کنیم؟
به صورت کلی، وقتی کاری ماجراجویانه انجام میدهید، در واقع وارد فعالیت یا کار جدیدی شدهاید. چرا برخی از ورود به فعالیتهای جدید دوری میکنند؟ یکی از دلایل اصلی به ویژگیهای شخصیتی فرد مربوط میشود.
افرادی که شخصیت بستهای دارند، عموما از فرصتهای جدید نیز استقبال نمیکنند و برعکس افرادی که شخصیت بازی دارند، معمولا خود را برای فرصتهای جدید آماده میکنند. همین روحیه باعث میشود موفقیتهای خوبی را در کسب و کار و زندگی شخصی تجربه کنند.
اولین سوالاتی که باید از خودتان بپرسید این است که بیشتر مواقع از فرصتهای جدید دوری میکنید یا با سرعت به سمت آنها جذب میشوید؟ آیا زندگی بدون هیجان و معمولی دارید یا به سمت فعالیتهای جدید و چالشهای تازه کشش دارید؟ چه عواملی باعث میشود از انجام کارهای جدید دوری کنید؟
یکی از عواملی که باعث میشود روحیه ماجراجویی نداشته باشید آن است که به موضوعات جدید اعتماد ندارید. بیاعتمادی باعث میشود پا پس بکشید.
دومین مولفه مهم که باعث میشود از ماجراجویی دوری کنید آن است که تحمل خطر کردن را ندارید. هر فعالیتی در زندگی خطرات خاص خودش را دارد. برخی مواقع خطرات اجتماعی، فیزیکی، مالی و حتی خطرات سلامتی شغل و زندگی شخصی ما را در موضوعات مختلف تهدید میکند.
برخی افراد تمایلی ندارند وارد حوزههایی شوند که خطر بیشتری برایشان به وجود بیاید و ترجیح میدهند ریسک نکنند.
اگر چنین روحیهای دارید، نمیتوانید به ماجراجویی فکر کنید. مثلا فردی که تحمل ریسک مالی ندارد، بهتر است در سرمایهگذاریهای بزرگ وارد نشود.
حال سوال دیگر این است که با وجود همه این موارد، چطور میتوان ماجراجویی را تجربه کرد؟
اگر فرد بستهای هستید و نمیتوانید برای ورود به کارهای جدید درست تصمیم گیری کنید؛ میتوانید فرصت بیشتری به خودتان بدهید و در مورد ورود به کار جدید تصمیم گیری کنید.
ممکن است واکنش اولیه شما به هر فعالیت جدیدی منفی باشد. اگر نسبت به این وضعیت آگاهی دارید، این بار به خودتان بیشتر فرصت بدهید و حتی اگر واکنش اولیهتان منفی بود، کمی صبر کنید و دوباره فکر کنید.
بعد از چند روز، دوباره فرصت کاری جدید را با دقت بررسی کنید. ببینید آیا باز هم نظرتان منفی است؟ زمان دادن به خودتان میتواند در این شرایط بسیار کمک کننده باشد.
در مرحله بعد، به انواع خطراتی که دوست ندارید گرفتار آنها شوید توجه کنید. ببینید چه خطری بیشتر از بقیه برایتان نگران کننده است.
گاهی عدم آگاهی نسبت به شرایط باعث میشود از موضوعات جدید بترسید. سعی کنید اطلاعات خود را بالا ببرید. با بررسی شرایط شاید ترسهای شما بیهوده باشد.
سعی کنید اطلاعات کافی در مورد کاری که میخواهید به آن وارد شوید، جمع آوری کنید ولی این نکته مهم را نیز در نظر داشته باشید که همیشه ممکن است موارد غیر منتظره پیش بیاید و باید برای چنین شرایطی قوی باشید و نترسید.
در مورد خطراتی که باعث ناراحتی و نگرانیتان میشود، بیشتر بررسی و مطالعه کنید. مثلا اگر از سخنرانی در جمع میترسید، سعی کنید با تمرین کردن مستمر بر این ترس غلبه کنید. هر چقدر بیشتر تمرین کنید ترس شما فرو میریزد.
وقتی کنترل خوبی روی شرایط ندارید، به جای ریسکهای بزرگ، از کم شروع کنید. مثلا یک دفعه همه سرمایه خود را در کاری سرمایه گذاری نکنید، بلکه به خودتان فرصتهای کوچکتری بدهید. با این رویکرد کم کم ترس شما از بین میرود.