افزایش قیمت نفت در پی تشدید نگرانی‌ها درباره تداوم درگیری‌های خاورمیانه

پیام جوان: قیمت نفت روز سه‌شنبه در پی افزایش نگرانی‌ها درباره طولانی شدن درگیری‌های خاورمیانه و پس از تهدید جمهوری اسلامی مبنی بر پاسخ به هرگونه حمله تازه آمریکا افزایش یافت. بهای نفت برنت با ۴۹ سنت افزایش به ۹۷ دلار و ۴۹ سنت در هر بشکه رسید و نفت وست تگزاس اینترمدییت آمریکا نیز با رشد یک دلار و ۴۴ سنتی، ۹۲ دلار و ۹۲ سنت معامله شد.

افزایش قیمت‌ها پس از آن صورت گرفت که فرماندهی مرکزی آمریکا اعلام کرد نیروهای این کشور روز شنبه سه نفتکش ایرانی، از جمله یک نفتکش در نزدیکی جزیره خارک، را هدف قرار داده‌اند. این حملات پس از آن انجام شد که ناوهای آمریکایی هدف حمله سپاه پاسداران قرار گرفتند و نگرانی‌ها درباره احتمال گسترش اختلال در جریان انتقال نفت از منطقه را افزایش داد.

با این حال، برخلاف برخی پیش‌بینی‌ها، شوک گسترده‌ای از ابتدای جنگ به بازار جهانی نفت وارد نشده است و همچنان حجم قابل توجهی از نفت از تنگه هرمز عبور می‌کند. کلاودیو گالیمبرتی، اقتصاددان ارشد شرکت ریستاد انرژی، میزان جابه‌جایی روزانه نفت از این مسیر را حدود چهار تا پنج میلیون بشکه برآورد کرده و معتقد است این میزان می‌تواند قیمت «منصفانه» نفت برنت را در محدوده ۹۵ دلار قرار دهد.

هم‌زمان، مسیرهای جایگزین برای انتقال نفت فعال هستند و برخی تولیدکنندگان نیز کاهش احتمالی عرضه خلیج فارس را جبران می‌کنند. صادرات نفت از پایانه سیدی کریر مصر در مردادماه به دو میلیون و ۱۳۹ هزار بشکه رسید که بیش از دو برابر میزان خرداد بود. صادرات عراق نیز به دو میلیون و ۳۴۰ هزار بشکه بازگشت. در همین حال، آمریکا، کانادا و گویانا در سال جاری مجموعاً حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه در روز به تولید خود افزوده‌اند.

از سوی دیگر، کاهش تقاضای جهانی، بخشی از فشار صعودی بر قیمت نفت را خنثی کرده است؛ به‌طوری که تقاضا حدود سه میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه در روز کاهش یافته و چین بیش از نیمی از این افت را به خود اختصاص داده است. مؤسسات مالی نیز چشم‌اندازهای متفاوتی ارائه کرده‌اند؛ مورگان استنلی میانگین قیمت برنت در سه‌ماهه چهارم را ۱۰۰ دلار پیش‌بینی کرده، در حالی که گلدمن ساکس پیش‌بینی خود را افزایش داده و قیمت برنت را برای آذر ۲۰۲۶ حدود ۸۵ دلار و برای سال ۲۰۲۷ حدود ۸۰ دلار برآورد کرده است. دنیل هاینز، تحلیلگر بانک ای‌ان‌زد، نیز گفته است بازگشت کامل تردد نفتکش‌ها به سطح پیش از جنگ احتمالاً تا اواخر سه‌ماهه نخست یا اوایل سه‌ماهه دوم سال ۲۰۲۷ محقق نخواهد شد.