عراق برای معافیت برخی فرودگاه‌ها از محدودیت پروازهای ایران با آمریکا مذاکره می‌کند

پیام جوان: دولت عراق اعلام کرد برای معاف شدن برخی فرودگاه‌های این کشور از محدودیت‌های وزارت خزانه‌داری آمریکا علیه شرکت‌های هواپیمایی جمهوری اسلامی، وارد گفت‌وگوی مستقیم با واشینگتن خواهد شد. بغداد می‌گوید این درخواست با «دلایل انسانی» مطرح شده تا پروازهای مرتبط با درمان، تحصیل، زیارت‌های مذهبی و دیگر نیازهای غیرنظامی از سر گرفته شوند.

بر اساس بیانیه دفتر رسانه‌ای نخست‌وزیر عراق، بغداد هم‌زمان تلاش می‌کند به کاهش تنش‌های منطقه‌ای کمک کند و معتقد است ادامه بحران‌ها شرایط را پیچیده‌تر خواهد کرد. دولت عراق از همه طرف‌های درگیر خواسته است مسیر گفت‌وگو و مذاکره را دنبال کنند. در همین حال، پروازهای شرکت‌های هواپیمایی جمهوری اسلامی در فرودگاه‌های بغداد و نجف متوقف شده است.

گزارش‌های رسانه‌ای درباره نحوه توقف پروازها جزئیات متفاوتی ارائه می‌کنند. به گزارش «الترا عراق» به نقل از منبعی در سازمان هواپیمایی عراق، توقف پروازها در فرودگاه بغداد نتیجه تصمیم رسمی دولت نبوده و دو شرکت خصوصی خدمات زمینی به دلیل نگرانی از تحریم‌های آمریکا از ارائه خدمات به شرکت‌های هواپیمایی جمهوری اسلامی خودداری کرده‌اند. الجزیره نیز گزارش داده است که عراق ممنوعیت سراسری رسمی برای این پروازها اعلام نکرده و برخی پروازها به فرودگاه‌های دیگر همچنان ادامه داشته‌اند.

مدیریت فرودگاه نجف اعلام کرده است که بر اساس دستورالعمل‌های رسمی نهادهای ذی‌ربط، تمامی پروازها از مبدأ یا به مقصد ایران از ساعت دو بامداد جمعه سوم مهر تا اطلاع ثانوی متوقف شده‌اند. این محدودیت در همان روز به فرودگاه‌های اربیل و سلیمانیه نیز گسترش یافت. در ساختار هوانوردی عراق، وزارت حمل‌ونقل بر فرودگاه‌های بین‌المللی بغداد و بصره نظارت دارد، در حالی که فرودگاه نجف زیر نظر هیئت سرمایه‌گذاری و شورای استان و فرودگاه‌های اقلیم کردستان تحت مدیریت حکومت اقلیم قرار دارند.

این محدودیت‌ها با واکنش گروه‌ها و جریان‌های سیاسی همسو با جمهوری اسلامی در عراق روبه‌رو شده است. حامد الموسوی، سخنگوی فراکسیون بدر در پارلمان عراق، توقف پروازها را «سابقه‌ای خطرناک» خوانده و آن را به تصمیم‌های آمریکا مرتبط دانسته است. کتائب حزب‌الله نیز خواستار مخالفت با این محدودیت‌ها شده و حرکت النجباء و دست‌کم چند گروه دیگر نیز موضع مشابهی گرفته‌اند. این تحولات پس از آن رخ داد که اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، اعلام کرد محدودیت‌هایی علیه شرکت‌های هواپیمایی جمهوری اسلامی اعمال خواهد شد و شرکت‌ها یا فرودگاه‌هایی که به این شرکت‌ها خدماتی مانند سوخت‌رسانی، خدمات فرود یا فروش بلیت ارائه کنند، با خطر از دست دادن دسترسی به نظام مالی آمریکا مواجه خواهند شد.