تداوم نقض حقوق بشر در ایران؛ از بازداشت و حبس مخالفان تا احضار و فشار بر دانشگاهیان

پیام جوان:

رسانه‌های حقوق بشری روز چهارشنبه ۴ شهریور از تداوم نقض حقوق بشر در ایران از جمله ادامه بازداشت‌های بی‌ضابطه مخالفان جمهوری اسلامی و احضار و فشار بر فعالان دانشگاهی خبر دادند.

آژانس خبری کُردپا گزارش داد در ادامه موج بازداشت‌های خودسرانه در شهرهای استان کردستان، افشین توسلی اهل مهاباد، بامداد چهارشنبه چهارم شهریور با یورش نیروهای امنیتی به منزلش، بدون ارائه حکم قضایی بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل شده است. توسلی حدودا ۵۰ ساله است، و تا زمان انتشار این خبر از دلایل بازداشت این شهروند اطلاعی در دست نیست.

نازیلا معروفیان، خبرنگار و فعال حقوق بشر، نیز گزارش داد که نیروهای اطلاعات سپاه پاسداران روز چهارشنبه به منزل پدری فاروق سامانی، هنرمند و فعال سیاسی کُرد، در مهاباد یورش برده‌اند.

معروفیان به نقل از سامانی اعلام کرد مأموران اطلاعات سپاه پس از تفتیش منزل، با برخوردی بسیار خشونت‌آمیز تمامی وسایل الکترونیکی متعلق به اعضای خانواده را ضبط و آنها را مجبور کرده‌اند تا روز شنبه آینده به مقر اطلاعات سپاه در مهاباد مراجعه کنند.

فاروق سامانی با اشاره به موج اخیر بازداشت‌ها در ایران، به‌ ویژه در مناطق کُردنشین، نسبت به وضعیت خانواده خود ابراز نگرانی جدی کرده است. این هنرمند، نقاش و انیماتور شناخته‌شده‌ای است که اسفند ۱۳۹۱ همراه چند فعال فرهنگی و رسانه‌ای در مهاباد بازداشت و به اتهام «تبلیغ برای احزاب کرد اپوزیسیون ایران» به ۵ سال حبس تعزیری محکوم شد.

همزمان خبرنامه امیرکبیر اعلام کرد مهدی سعدوندی، عضو هیأت علمی دانشگاه هنر اصفهان، روز سه‌شنبه سوم شهریور توسط نیروهای حکومتی در منزل شخصی خود بازداشت شد. تاکنون از اتهامات، محل نگهداری و وضعیت این استاد دانشگاه اطلاعاتی منتشر نشده است.

به گزارش این مرکز خبری دانشگاهی، آقای سعدوندی از سال ۱۳۸۸ «یکی از معدود اساتید دانشگاه بوده که همواره و بدون هیچ قید و شرطی با دانشجویان هم‌صدایی و همراهی داشته و با وجود فشارهای حکومت، استقلال رای خود را حفظ کرده است.»

رسانه خبری «دانشجویان متحد» نیز به نقل از کانال تلگرامی «دانشگاه تهران – دانشجو» گزارش داد که حراست دانشگاه تهران ضمن تماس با شماری از دانشجویان، آنان را به دبیرخانهٔ شورای انضباطی واقع در «ساختمان فولاد» احضار کرده است.

به گزارش «دانشجویان متحد»، در این تماس‌ها گفته شده که رئیس حراست دانشگاه تهران خواهان صحبت با دانشجویان است، و دانشجویان باید در زمان و مکانِ مشخص‌شده حاضر شوند و به سوالات حراست پاسخ دهند.

کانال تلگرامی «دانشگاه تهران – دانشجو» تاکید می‌کند که حراست دانشگاه‌ها تحت هیچ شرایطی صلاحیت احضار دانشجویان را ندارد و دانشجویان می‌توانند از دستور آنها برای احضار سرپیچی کنند.

منابع حقوق بشری ایران روز چهارشنبه ۴ شهریور ضمن ابراز نگرانی از وضعیت افشین رنگریز حیرتی، زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین، و ندا بدخش، شهروند بهائی ۶۲ ساله محبوس در زندان دولت آباد اصفهان، خاطرنشان کردند که این دو زندانی مدت‌هاست با وجود ابتلا به بیماری و نیاز به ادامه درمان، از دسترسی به خدمات پزشکی مناسب محروم مانده‌اند.

فشار بر معترضان و مخالفان جمهوری اسلامی در حالی ادامه دارد که رئیس‌جمهوری آمریکا روز سه‌شنبه ۳ شهریور با انتشار پستی در تروثت سوشال از نقض حقوق بشر ایرانیان توسط رژیم جمهوری اسلامی انتقاد کرد.

پرزیدنت ترامپ در این پست نوشت: «جمهوری اسلامی ایران که در حال شکست خوردن است، حقوق بخش‌های بزرگی از نیروهای نظامی خود را نمی‌پردازد، و در همان حال معترضان را در سطوحی که پیش‌تر مشاهده نشده بود می‌کشد حتی وقتی که اعتراضی نکنند. این یک بحران انسانی عظیم است و باید همین حالا متوقف شود.»